Estudi de l’impacte de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús
La Federació de Cooperatives d’Habitatges de Catalunya (Habicoop) hem dut a terme un estudi per a mesurar l’impacte de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús a diferents nivells.
L’estudi s’emmarca en el Grup de Treball de DadESS de l’Estratègia #ESSBCN2030. És el resultat de la intercooperació amb l’Observatori DESCA i la CoopCat, està elaborat amb les cooperatives Andaira i El Risell i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.
S’han analitzat diferents àmbits, com el social, l’ambiental i l’econòmic. També s’han avaluat les característiques principals dels espais físics, així com la participació i les eines de transparència i el grau de satisfacció amb el projecte de les persones que viuen en un model cooperatiu en cessió d’ús.
Aquest anàlisi s’ha fet tenint en compte factors quantitatius i qualitatius i posant el focus en observar canvis en la població que es deuen únicament al seu model d’habitatge. Els resultats presenten dades molt rellevants pel que fa a diversos aspectes.
Principals conclusions de l’estudi
Dret a l’habitatge i a viure dignament
Els tres aspectes fonamentals del dret a l’habitatge —la qualitat, l’assequibilitat i l’estabilitat— estan més ben garantits en el model cooperatiu de cessió d’ús. Això contribueix a fer efectiu aquest dret, alhora que ofereix una solució per a perfils amb dificultats per accedir a altres models del mercat privat, fet que contribueix a garantir condicions per viure dignament.
Impactes ambientals
S’aconsegueixen impactes substancials en termes de sostenibilitat ambiental, tant en la configuració dels espais físics com en les pràctiques quotidianes de les persones. Destaquen les accions relacionades amb l’alimentació ecològica i de proximitat, la mobilitat sostenible —amb una tendència clara cap a modalitats de transport més sostenibles—, l’estalvi d’aigua, l’eficiència energètica, el confort climàtic i el benestar acústic.
Impactes econòmics
Assequibilitat de l’habitatge: els habitatges en lloguer tenen un cost mitjà 3,66 €/m² superior als habitatges en cessió d’ús.
Probabilitat 4 vegades superior de destinar menys del 30 % dels seus ingressos al pagament de l’habitatge per a les persones que viuen en cessió d’ús.
Resiliència econòmica i renda disponible: probabilitat 11,2 vegades superior que les persones en règim de lloguer de poder arribar a fi de mes amb molta facilitat.
El 51,2 % considera que la capacitat d’estalvi ha millorat des del moment anterior a entrar en el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús.
Satisfacció amb el projecte
Les persones vivint a un model cooperatiu en cessió d’ús mostren una probabilitat superior que les persones en règim de lloguer de percebre una millora en la seva vida
(probabilitat 2,6 vegades superior). Atribueixen aquesta millora al propi model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús i prefereixen romandre en aquest que no tornar al mercat privat de l’habitatge.
