Evitem el col·lapse, també des de l’habitatge
05/07/2024
Cessió d'ús Congrés del cooperativime Cooperativa El Brot Cooperativisme Eva Ortigosa Fridays For Future Habitatge cooperatiu John Carlin Josep Rull Maria Serra Pere Aragonès Reconeixements CoopCat Renata Farkasova Som Tribu Sostre Cívic
El dijous 4 de juliol de 2024 ha tingut lloc un esdeveniment històric: El primer Congrés del Cooperativisme a Catalunya, una trobada per commemorar els 125 anys de cooperativisme a casa nostra. El Congrés, impulsat per la Confederació de Cooperatives de Catalunya, ha reunit més d’un miler de persones, que han pogut ser testimonis del bon estat de salut del cooperativisme.
A més de les paraules del president de la Confederació, Guillem Llorens; el President de la Generalitat, Pere Aragonès; i el President del Parlament, Josep Rull, l’acte ha comptat amb més de 25 conferenciants, entre les quals destaquen l’alpinista Araceli Segarra, Lander Jimenez, expert en sostenibilitat i canvi climàtic; Carme Pagès, de la cooperativa El Brot; Maria Serra, cofundadora del moviment Fridays for Future a Barcelona; John Carlin, escriptor i periodista especialitzat en conflictes polítics; Panos Tournavitis, del Banc Cooperatiu de Karditsa; Miguel Alba, responsable de desigualtat a Oxfam Intermón; Lamine Sarr, de la Cooperativa Top Manta, entre moltes altres veus destacades del món cooperatiu.
L’habitatge cooperatiu, un dels temes del congrés
Durant el congrés, que ha tingut per lema ‘Evitem el col·lapse’, s’han tractat molts temes relacionats amb cooperativisme i transició ecosocial. Un d’ells ha estat l’habitatge i més concretament l’habitatge cooperatiu. Una de les «sessions paral·leles» de l’acte, Viure en equilibri, ha servit per explorar com l’entorn cooperativista gestiona la interrelació de les necessitats individuals i col·lectives de manera equitativa i sostenible.
En aquesta sessió, moderada per la periodista Montse Poblet, hi han participat Borja Monreal, director de SIC4Change; Maria Casaoliva, sòcia de la cooperativa agrària Vall del Llobregós, i Eva Ortigosa, directora de l’àrea de coordinació de projectes i acompanyament de grups de Sostre Cívic i col·laboradora de projectes com La Balma, Can 70 o Cirerers, del qual també n’és sòcia usuària.
L’Eva ha parlat de la seva experiència com a veïna de Cirerers, un projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús: «En aquest model, posem la vida comunitària al centre. Cooperativitzem espais i també serveis», ha explicat, i també ha afegit que per a ella «Casa meva, o casa nostra, és tot l’edifici i també ho és l’impacte que té el projecte més enllà de les nostres parets».
En aquesta mateixa sessió també hi ha intervingut Álvaro Puertas, de la Cooperativa Obrera de Viviendas, qui ha explicat els orígens d’aquesta cooperativa d’habitatge al Prat de Llobregat que es remunten als anys 60, un moment en què molta gent arribava al Prat en una situació residencial molt precària. Una persona usuària de la cooperativa d’habitatge sènior Walden XXI també ha compartit la seva experiència i ha explicat la principal raó de ser del projecte: «No volem anar a parar a una residència privada on es mercantilitzi amb les nostres vides».
Dins de la sessió final «Cooperativisme global per evitar el col·lapse», hem conegut la Renata Farkašová, membre del projecte pilot de cooperativa d’habitatge social První Vlaštovka (Primera Oreneta), que forma part de la xarxa Sdílené domy (Cases Compartides). La xarxa actualment compta amb dos projectes d’habitatge i un espai comú per a esdeveniments culturals i polítics.
Els Reconeixements CoopCat 2024 premien Som Tribu
En el marc del Congrés del Cooperativisme s’ha fet entrega dels Reconeixements CoopCat 2024, uns premis de la Confederació de Cooperatives que volen visibilitzar la tasca de les cooperatives i distingir la seva aportació en la transformació social i econòmica.
Enguany les iniciatives premiades han estat la cooperativa Abarka, pel seu compromís amb les persones; Osona Energia, pel seu compromís amb la intercooperació; i finalment la cooperativa federada d’Habicoop Som Tribu, pel seu compromís amb el territori. Som Tribu va néixer amb l’objectiu de compartir espais de vida, de convivència i de creixement. La cooperativa és l’eix central entre les persones que la formen, cooperen, i es vinculen al territori amb compromís social, des d’una visió integrativa de la vida i de les relacions personals.