Habitatge cooperatiu en clau feminista
07/03/2024
Feminisme Habitatge cooperatiu feminista Habitatge feminista La Morada La Renegà La Solar
Aquest 8M fixem la mirada en un model d’habitatge cooperatiu que ens inspira i ens fa pensar en com volem que es construeixin les comunitats del futur: l’habitatge cooperatiu feminista.
Tot i que la perspectiva feminista forma part de la idiosincràsia i els valors del cooperativisme, no sempre és un criteri prioritari a tenir en compte en totes les fases de construcció i distribució dels edificis, la governança i les cures internes dels grups de cohabitatge.
En els casos de les comunitats feministes, aquesta perspectiva va més enllà, ja que els mateixos grups impulsen xarxes comunitàries de suport i cures al voltant de l’habitatge, amb l’objectiu de compartir espais col·lectius i contribuir a la col·lectivització de les tasques domèstiques, de cures i comunitàries. Això permet un reempoderament de les dones en tots els àmbits de les seves vides.
A casa nostra tenim un bon grapat d’exemples de grups d’habitatge cooperatiu que han fet del feminisme el seu pal de paller i la seva manera d’entendre i viure les relacions entre convivents. Avui, Dia de la Dona, us parlem de tres projectes que són referents en habitatge cooperatiu feminista a casa nostra:
1. La Morada
Cooperativa feminista i d’habitatge en cessió d’ús ubicada al barri de Roquetes (Barcelona) impulsada majoritàriament per lesbianes i trans, que recupera sòl privat per construir-hi 12 habitatges HPO. Es tracta del primer projecte d’habitatge cooperatiu feminista i LGTBIQ+ a la ciutat.
El projecte fa una aposta per un model d’habitatge cooperatiu feminista que es materialitzi en un projecte de convivència, una altra manera d’organitzar i sostenir la vida i els afectes.
La Morada es troba en fase de construcció de l’edifici i compta amb el suport de la cooperativa La Dinamo.
2. La Renegà
A Santa Maria de Palautordera hi ha un grup de dones que estan impulsant un projecte cooperatiu d’habitatges en cessió d’ús amb perspectiva feminista i posant les cures al centre.
Defineixen que “allò personal és polític” i impulsen la col·lectivització de les vulnerabilitats i la cooperació i articulació d’estratègies col·lectives des de la interdependència, posant les persones al centre. Volen facilitar les condicions de vida quotidiana de les dones, on les cures i la proximitat siguin una estratègia de suport mutu i de relació.
El projecte està en fase d’obres i muntatge i compta amb l’acompanyament integral de Perviure.
Grup de dones de Barcelona que volen desenvolupar un projecte de cohabitatge que tingui com a eix central la perspectiva feminista, alhora que l’ecologista i la social. El col·lectiu neix l’any 2021, arran del projecte Dones Cohabitant promogut pel Col·lectiu Punt 6.
Entre els seus objectius, La Solar promou la igualtat, optant per donar prioritat a les dones com a sòcies i beneficiàries, i també en l’elecció de col·laboradores externes, contribuint així a revertir la bretxa de desigualtat actual, i posar la vida al centre i teixir xarxes de cura i que fomentin l’escolta activa.
Actualment, el grup encara està en procés de definició interna.
Coneixíeu aquests projectes? Us animem a estar informades d’aquests i altres grups d’habitatge a través de les nostres xarxes socials!
Feliç i combatiu 8M, companyes!