Històries de cohabitatge: El Turrós

08/05/2023

Qui sou?
El Turrós – casacomú

Qui impulsa el projecte?
Sostre Cívic.

On es troba?
Arguelaguer (Alta Garrotxa, Gironès)

Quan es va crear i quantes sòcies sou?
Es crea l’any 2018 i actualment som 10 adultes i 3 menuts.

Com va sorgir la idea d’unir-vos en cooperativa d’habitatge?
Un grup de tres dones vinculades a Ecoxarxa Garrotxa, empeses per la necessitat de sortir del mercat especulatiu i potenciar l’accés a l’habitatge i l’alimentació, vam impulsar el projecte integral de vida rural EL TURROS, sumant dues iniciatives:
– c a s a c o m ú : habitatge cooperatiu en cessió d’ús
– e i n e s c o m u n e s : cooperativa de tinença col·lectiva de mitjans de producció rurals

Per què heu apostat per aquest model?
Creiem que cal alliberar habitatge i terres de mans privades a mans col·lectives, assegurant-nos que mai tornin a ser una mercaderia, i per fer-ho possible ens vam fer sòcies de Sostre Cívic (cooperativa d’habitatge en cessió d’ús), i així juntes crear estructures duradores lliures d’especulació.

Quin perfil o perfils de persones integren el projecte?
C a s a c o m ú la formem 10 persones adultes (d’entre 26 i 76 anys) i 3 infants (3, 4 i 6 anys). Realitzem activitats professionals diverses. Sumem coneixements i experiències per nodrir de saviesa i energia transformadora, amb l’objectiu d’assolir el màxim de sobiranies: habitatge, alimentació, energètica, etc… així com desenvolupar projectes productius, tant per l’auto abastiment, com per l’intercanvi amb altres agents del territori. Compartim una masia gran, on cada unitat disposa d’un espai privatiu d’uns 25 m2, i la resta d’espais: cuina, menjador, lavabos, rebost, sala d’estar, hort, jardí, camps i boscos, son espais comuns compartits.

En quina fase es troba el projecte?
Desprès d’uns 4 anys inicials de creació del grup, debat ideològic, localització de la finca, recerca de finançament, etc… a finals de juny del 2021 finalment realitzem la compra, i iniciem la rehabilitació estructural de la masia, combinant la convivència del dia a dia amb les obres, i fent treballs d’auto-construcció. Al novembre del 2022 firmem els contractes de cessió d’ús i iniciem l’etapa formal de convivència, conscients de que som el primer habitatge rural de Sostre Cívic. Tot just estem completant el grup i avançant amb el debat de “visió”.

En cas que ja s’hagi iniciat la convivència, com resumirieu aquesta experiència?
La creació del grup i les cures, atenent els factors emocionals que sorgeixen, son la part nuclear del projecta. Cal posar les persones al centre i cuidar-nos mútuament amb consciència, per poder créixer individualment i com a grup, tot respectant els diferents moments vitals de cadascú. Col·lectivitzem la criança del menuts. Ens organitzem de forma assembleària prenent les decisions per consens, i fem comissions i grups de treball per temàtiques.

Hi ha algun altre projecte d’habitatge cooperatiu que us resulti inspirador?
Cal Cases” ens ha inspirat per la seva forma organitzativa i econòmica
“La Trobada de comunitats” que s’organitza anualment, és una font d’aprenentatges i de compartir coneixements i experiències molt valuosa
Pel projecte de pagesia ens inspirem en una finca biodinàmica propera i altres experiències de Permacultura i horta ecològica, així com les formes de vida tradicional de l’antiga pagesia.

El Turrós
El Turrós