Històries de cohabitatge: La Constel·lació del Gorg
21/02/2023
Habitatge cooperatiu Històries de cohabitatge La Constel·lació del Gorg
Qui sou?
Qui l’impulsa?
On es troba?
Al carrer Progrés 144 de Badalona.
Quan es va crear i quantes sòcies sou?
Es va crear 2018 i actualment som 12 sòcies.
Com va sorgir la idea d’unir-vos en cooperativa d’habitatge?
El grup impulsor va ser un grup de persones afectades d’Esclerosi Múltiple que buscaven un lloc on viure plegats per portar una vida més adient a les necessitats que la malaltia provoca, compartint habitatge, recursos i espais per a l’exercici i la rehabilitació. Més tard, davant la dificultat de completar el grup, es va obrir a altres col·lectius vulnerables: afectats d’altres discapacitats motrius i majors de 65 anys.
Per què heu apostat pel model d’habitatge cooperatiu?
Des del primer moment, l’esperit d’aquest projecte va ser el suport mutu per afrontar el futur, evitant la solitud i la marginació d’una vellesa a la qual se li afegia la discapacitat. Vam voler formar un grup de persones afins on sentir-nos segures i recolzades. Creiem que l’habitatge cooperatiu és el model de convivència que més s’adequa a aquesta idea.
Quin perfil o perfils de persones integren el projecte?
La Constel·lació del Gorg està constituït, d’una banda, per persones amb discapacitat física (un 30% de les sòcies) i, d’altra banda, per persones d’entre 65 i 75 anys (el 70% restant de les sòcies). Som l’única cooperativa d’habitatges d’aquestes característiques en tot l’estat.
En quina fase es troba el projecte?
La cooperativa ja és propietària del terreny i s’estan fent les gestions amb l’ajuntament de Badalona per obtenir la llicència d’obres i després obtenir també els permisos de la Generalitat.
Hi ha algun altre projecte d’habitatge cooperatiu que us resulti inspirador?
Can 70 de Sostre Cívic o El Nostre Racó de Col·lab. Tots dos són projectes d’habitatges cooperatius sèniors que ens han inspirat a l’hora de pensar en el nostre model de convivència.