Històries de cohabitatge: La Corba

28/05/2024

Qui sou?

La Corba

Qui impulsa el projecte?

Les sòcies de la cooperativa amb l’acompanyament de La Dinamo.

On es trobarà?
Al carrer Ferrocarril, 13 de Sant Celoni (Vallès Oriental).

Quan es va crear i quantes sòcies sou?
Es va crear l’any 2023 i actualment som 10 sòcies, però tenim l’objectiu d’arribar a ser 15 o 16.

Com va sorgir la idea d’unir-vos en cooperativa d’habitatge?
La Corba som una cooperativa que neix arrel d’un altre grup, el grup de Co-Habitatge Baix Montseny. Quan va sorgir la possibilitat d’un solar privat en cessió d’ús, a la majoria de les persones del grup no els encaixava la proposta per diferents motius (econòmics, característiques del solar, etc), i aleshores es va formar un grup de persones amb diferents vincles afectius i polítics previs per formar un nou grup: La Corba. La Fundació la Dinamo ja estava acompanyant al grup de Baix Montseny i ens acompanya també ara. Finalment es va canviar de proposta de solar i es va optar per la compra d’un solar privat per part de la cooperativa.

Per què decidiu apostar per aquest model?

Tot i que veiem moltes fisures en el model (sobretot en relació a l’accessibilitat econòmica), creiem que les cooperatives d’habitatge són una alternativa a l’especualació urbanísitca i inmobilària. En termes de convivència, ens il·lusiona pensar en poder gestionar de manera comunitària molts aspectes de les nostres vides, combinant-ho amb espais privatius més íntims.

«No ens definim com a grup no mixte de gènere però el transfeminisme és un dels nostres principals valors.»

Quin perfil o perfils de persones integren el projecte?

Actualment som 10 sòcies adultes i també formen part del grup 4 criatures entre 5 i 10 anys. Som totes dones o identitats dissidents de gènere. No ens definim com a grup no mixte de gènere però sí que el transfeminisme és un dels principals valors que tenim com a grup, juntament amb la interseccionalitat, el suport mutu, les cures, el compromís, l’autogestió i l’activisme polític al territori.

Algunes de les sòcies de La Corba

 

Quina diríeu que és la particularitat més destacada del projecte?

Estem encara en procés de definició de molts aspectes, però actualment es pot destacar que a La Corba apostem per formats familiars de convivència que qüestionin la jerarquia de vincles afectius heteronormatius.

En quina fase es troba el projecte?

En aquests moments estem a punt de formalitzar la compra del terreny on projectem La Corba. El solar serà propietat de la cooperativa. Seguim buscant persones que es vulguin sumar al projecte i internament estem treballant en diferents comissions i línies (arquitectura, convivència, societària, econòmica, comunicació, etc).

En cas que ja s’hagi iniciat la convivència, com resumirieu aquesta experiència?

Si tot segueix els tempos, començarem a conviure al 2028!

Ens expliqueu algun altre projecte d’habitatge cooperatiu que us resulti inspirador?

Ens resulten referents importants La Morada de Barcelona, perquè moltes són companyes i és un exemple d’habitatge LGTBIAQ+ que ens representa, i La Renegà, per ser un projecte feminista i ubicat també al Baix Montseny.