Històries de cohabitatge: La Duvella
10/09/2024
Cohabitatge Cohabitatge rural Cooperativa d'habitatge cooperativista d'habitatge Habitatge cooperatiu Històries de cohabitatge La Cerdanya La Dinamo La Duvella Rural
Qui sou?
La Duvella
Qui impulsa el projecte?
9 nuclis familiars residents a la Cerdanya amb l’acompanyament de La Dinamo i l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran
On es troba?
A la comarca de La Cerdanya
Quan es va crear i quantes sòcies sou?
Es va crear l’any 2022 i som 14 persones adultes
Com va sorgir la idea d’unir-vos en cooperativa d’habitatge?
Tot va començar fruit d’una xerrada divulgativa organitzada per l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu a la qual algunes de nosaltres vam assistir. El model de cooperativa d’habitatge ens va semblar inspirador i vam decidir que no havia de quedar allà. Així doncs, ens vam començar a trobar mensualment. Uns mesos més tard el grup estava força consolidat i vam iniciar la cerca de lloc. Pel que fa a les nostres motivacions, a algunes ens cridava la necessitat de trobar una alternativa als lloguer precaris o la compra inaccessible, un gran problema a la Cerdanya, mentre a d’altres els cridava el fet de poder gaudir d’una vida més comunitària.
Per què decidiu apostar per aquest model?
A les integrants de La Duvella ens atrau la idea de participar d’un model alternatiu d’accés a l’habitatge, que posi en dubte l’especulació i que ens permeti ser més que veïnes.
«Un projecte d’aquestes característiques seria especialment exemplificant per donar alternativa al model d’habitatge actual»
Quin perfil o perfils de persones integren el projecte?
Podríem definir-nos com a neorurals, amb estudis i ganes d’arrelar a la Cerdanya. Amb alguna excepció, la majoria tenim entre 28 i 45 anys, i vivim i treballem a la Cerdanya de forma estable. Som 9 UECs on les unitats varien entre 1 i 5 persones integrants.
Quina diríeu que és la particularitat més destacada del projecte?
Ens trobem en una zona, la Cerdanya, marcada per l’especulació immobiliària, on la precarietat en habitatge i laboral estan a l’ordre del dia. Així doncs, un projecte d’aquestes característiques seria especialment exemplificant per donar alternativa al model d’habitatge actual. Per altra banda, la majoria de projectes que s’han desenvolupat a Catalunya es troben a l’entorn metropolità. D’aquesta manera, una altra particularitat del nostre projecte és desenvolupar-lo en un entorn rural i de muntanya.
En quina fase es troba el projecte?
Durant els darrers dos anys hem estat treballant per definir les necessitats, voluntats i expectatives del conjunt de persones que formem La Duvella. Això ens ha fet créixer com a grup i avançar en la definició del nostre model de convivència. Paral·lelament, hem treballat
en la definició del nostre imaginari pel que fa als espais i traçat les línies mestres a nivell arquitectònic del nostre projecte. Actualment, estem fent una valoració tècnica i econòmica de diverses propostes que se’ns han presentat. Esperem aviat poder tenir resultats per poder decidir la viabilitat dels projectes.
En cas que ja s’hagi iniciat la convivència, com resumiríeu aquesta experiència?
Tot i encara no haver iniciat la convivència, recentment hem realitzat una setmana de convivència al Camping Ecoresort de Prullans on hem “simulat” la vida en comunitat. Hem estat veïnes durant una setmana, compartint el nostre dia a dia i alhora gaudint d’activitats grupals, àpats, formacions i també lleure de forma comunitària, una experiència molt enriquidora.
Ens expliqueu algun altre projecte d’habitatge cooperatiu que us resulti inspirador?
En el context actual, davant la problemàtica de l’habitatge, tot projecte que defensi un habitatge digne, valors socials i de solidaritat, així com la vida comunitària, ens sembla inspirador i exemplificant.