Històries de cohabitatge: La Renegà

22/03/2023

Qui sou?

La cooperativa d’habitatge feminista La Renegà

Qui impulsa el projecte?

Un grup de 12 dones, amb el suport de Perviure 

On es troba?

A Santa Maria de Palautordera

Quan es va crear i quantes sòcies sou?

Es va crear l’any 2020 i sóm 11 sòcies

Com va sorgir la idea d’unir-vos en cooperativa d’habitatge?

Ens vam trobar tres dones del mateix poble que teníem una experiència compartida: estàvem separades, vinculades al moviment feminista, necessitàvem un habitatge i no compartíem la lògica de la compra individual d’un habitatge. Creiem en el fet de fer-ho en col·lectiu, en facilitar-nos la vida. A més, no volíem fer front a la vida soles i de manera individual, sinó que volíem organitzar-nos, col·lectivitzar les cures, posar al centre els afectes i donar-nos suport. A banda, també hi havia una opció política de vida!

Per què decidiu apostat per aquest model?

Creiem que el model cooperatiu era el que més encaixava en la idea que teníem. Apostem pel model de cooperativa d’habitatge construint llars assequibles i estables. Amb l’autopromoció i la construcció en cessió d’ús en sòl privat, alliberem terreny, vinculem el preu de l’habitatge als costos i combatem l’especulació. De fet, hem comprat el terreny i el volem qualificar d’habitatge de protecció oficial. A més, per justícia i perquè hem decidit canviar l’ordre de les coses, les dones som les sòcies de la cooperativa. El model cooperatiu ens encaixa en la manera de funcionar (en l’organització, en el fet que totes siguem sòcies i puguem aportar per igual, en l’horitzontalitat de la governança i en la presa de decisions col·lectiva).

Quin perfil o perfils de persones integren el projecte?

Som una cooperativa mixta, en la qual també viuran homes cis, però la particularitat és que les sòcies som les dones. Hi ha molta diversitat en les persones que la conformen, diferents perfils de dones; des de dones soles amb fills, dones sense fills, una parella de dones, una parella heterosexual… De professions molt diferents; de l’àmbit social, educatiu, artístic, del món de l’economia social i solidària… Les edats també són variades; van des dels 30 fins als 75 anys, sent la franja d’entre 40 i 47 la més nombrosa. També hi ha tres criatures de 6 a 8 anys i tres adolescents.

En quina fase es troba el projecte?

Actualment, estem preparant i ultimant els detalls del projecte bàsic executiu per poder demanar la llicència, tancar el contracte amb la constructora i aviat començarà la construcció de l’edifici. Per arribar fins aquí hem obtingut un crèdit de Coop57 que ens ha permès la compra del terreny i també la hipoteca per a la construcció.

En cas que ja s’hagi iniciat la convivència, com resumiríeu aquesta experiència?

De moment no hi ha convivència, però -després de tot el que hem passat i dels aprenentatges- ens la imaginem cuidada, amb assemblees sense tanta pressió, podent posar atenció en aspectes del dia a dia i amb molt suport mutu. Ens imaginem fent accions i relacionant-nos amb els projectes que hi ha al territori i que La Renegà pugui ser un espai on es produeixin trobades de les persones que hi conviuen i també amb altres que no, però que formaran part de la Comunitat Ampliada.

Hi ha algun altre projecte d’habitatge cooperatiu que us resulti inspirador?

Doncs són moltes les experiències que ens han inspirat. Vam mirar cap a fora i vam trobar exemples com el model escandinau Andel de cooperatives d’habitatges, segons el qual la propietat dels habitatges sempre resideix en mans de la cooperativa i on els socis gaudeixen d’un dret d’ús indefinit amb un lloguer tou. Els socis mai podran ser propietaris dels habitatges on viuen. També el projecte de Mujefa, un projecte cooperatiu de reciclatge d’habitatge per a dones «Jefas» de famílies a l’Uruguai. Després vam anar indagant i cercant models més a prop i vam descobrir La Morada, una cooperativa d’habitatge feminista i LGTBIQ+ a Barcelona que ens ha inspirat moltíssim i amb la qual tenim relació i moltes coses en comú. També coneixíem l’experiència de Cal Cases, a Santa Maria d’Oló, com a projecte pioner en l’habitatge cooperatiu.

 

La Renegà