Històries de cohabitatge: La Torreta

20/03/2024

Qui sou?

La Torreta

 

Qui impulsa el projecte?

La Torreta Igualada, SCCL, amb la col·laboració de La Dinamo, Taller 11 i Quatre Cantonades

 

On es troba?
Al carrer de la Torre, Igualada

 

Quan es va crear i quantes sòcies sou?
Es crea l’any 2021 i actualment som 8 sòcies habitants i dues sòcies col·laboradores

 

Com va sorgir la idea d’unir-vos en cooperativa d’habitatge?
Tot va començar el febrer del 2021, amb una trobada informal al Parc Central d’Igualada de persones amb inquietuds similars i amb el problema d’accés a l’habitatge com a rerefons. La majoria teníem un desconeixement molt gran sobre l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús i mica en mica vam entrar en el model i vam descobrir experiències d’altres cooperatives, ens vam anar formant i empoderant fins arribar a constituir la nostra cooperativa.

 

Per què decidiu apostar per aquest model?
Bàsicament, per valors com l’estabilitat o per la centralitat de la vida en comú. També perquè els models tradicionals de compra i lloguer no responien a les nostres inquietuds, així com per la voluntat d’explorar altres maneres de viure i trencar amb les dinàmiques especulatives entorn de l’habitatge.

 

«La idea és començar obres passat l’estiu i poder entrar-hi a viure el 2026»

Quin perfil o perfils de persones integren el projecte?
Ara mateix el grup està format per persones d’entre 30 i 45 anys, majoritàriament dones vinculades al teixit associatiu de la ciutat d’Igualada. Però estem en fase d’obertura, amb la intenció de poder sumar ben aviat noves persones al projecte i arribar a ser més diverses!

 

La Torreta

 

Quina diríeu que és la particularitat més destacada del projecte?

Que és un projecte d’habitatge cooperatiu molt arrelat localment. També que es tracta d’una aposta per la recuperació d’edificis existents (en aquest cas una antiga fàbrica industrial de propietat pública), per la transformació individual i col·lectiva i la solidaritat mútua. Ah! I que la majoria de UEC’s del projecte són actualment unipersonals, cosa que potser també ens diferencia d’altres cooperatives.

 

En quina fase es troba el projecte?

Ara mateix tenim molts fronts oberts! Estem en fase d’ampliació del grup, així com de tancament del projecte arquitectònic, de la mà de Taller11, amb la definició de la rehabilitació i transformació de l’antic edifici industrial on s’ubica la iniciativa. També estem en recerca de finançament pel projecte, amb l’acompanyament de la Dinamo. La idea és començar obres passat l’estiu i poder entrar-hi a viure el 2026. Estem vivint molt intensament tot el procés i esperem veure ben aviat els fruits de tot plegat!

 

En cas que ja s’hagi iniciat la convivència, com resumirieu aquesta experiència?

Malgrat no haver iniciat la convivència sí que compartim jornades de treball d’un cap de setmana a l’any (a mode de “colònies”). També fem molts esmorzars, vermuts, dinars i sopars juntes, per anar “assajant” la convivència. La construcció i cohesió del grup ha estat també quelcom prioritari i important en el projecte i font d’energia pels moments difícils, que n’hi ha hagut uns quants. En aquest sentit, l’acompanyament de la cooperativa igualadina Quatre Cantonades ha estat un suport molt important.

 

Ens expliqueu algun altre projecte d’habitatge cooperatiu que us resulti inspirador?

Sí; per exemple La Borda i La Morada ens han servit d’inspiració. Però també tenim ganes de visitar i conèixer altres
projectes i que ben aviat d’altres cooperatives puguin visitar el nostre!