Històries de cohabitatge: Walden XXI
02/05/2023
Cohabitatge sènior Gent gran Històries de cohabitatge Sant Feliu de Guíxols Sostre Cívic Walden XXI
Qui sou?
WALDEN XXI. Cohabitatge cooperatiu sènior.
Qui impulsa el projecte?
Els socis del Grup Impulsor de WALDEN XXI amb la cogestió de la cooperativa Sostre Cívic.
On es troba?
L’edifici es trobarà en un antic hotel dels anys setanta en desús a la població de la Costa Brava, Sant Feliu de Guíxols, Baix Empordà. Gironès.
Quan es va crear i quantes sòcies sou?
Es crea el setembre del 2017 i ens formalitzem el febrer 2018. Ens integrem a Sostre Cívic el juny del 2018.
En aquests moments som 36 persones sòcies. Esperem ser al complet uns 43.
Com va sorgir la idea d’unir-vos en cooperativa d’habitatge?
El nostre projecte és el pioner a Catalunya amb aquestes característiques de cohabitatge sènior amb serveis. La idea va sorgir el juny del 2014 en una trobada d’amics i coneguts per la necessitat de valorar com volíem viure quan fóssim més grans. Posteriorment, vam començar -amb altres persones i grups- els projectes no reeixits de ‘Can Alegre’; ‘Can 60’; ‘Bons veïns de Girona’ i finalment ‘Cohabitatge Girona 1.0’, que va ser la llavor inicial de l’actual grup impulsor de WALDEN XXI.
En tot aquest procés ens vam inspirar en la publicació d’un estudi sobre els ANDEL (Andelsbolig a Dinamarca). També vam beure en les fonts de les ‘Cooperativas de vivienda de usuarios’ d’Uruguai, les ‘Cooperatives d’habitation locative’ del Quebec; les ‘Coopératives de construction et d’habitation’ de Suïssa i sobretot el ‘Mietshäuser Syndikat’ d’Alemanya, que ens van visitar a Barcelona i explicar el seu model de cooperatives d’habitatge en ús.
Per què heu apostat per aquest model?
Perquè és el model en el sector de l’habitatge que vam trobar menys especulatiu i sobretot poder blindar la possibilitat que la cooperativa d’usuaris i propietaris -en ser vertical- pogués sortir al mercat immobiliari a través de fer-se la propietat horitzontal, tal com ha passat amb moltes cooperatives d’habitatges tradicionals. Aplicant aquest projecte de cooperativa de cohabitatge sènior sota el model d’ús creiem que és una de les millors alternatives a les residències geriàtriques privades mercantils que fan negoci amb la nostra vellesa.
Quin perfil o perfils de persones integren el projecte?
Actualment, som persones grans entre els 58 i 75 anys, majoritàriament dones i parelles a un 50%, tenim la majoria formació universitària i jubilats, també tenim a persones més joves que segueixen en el mercat de treball. D’una manera o altra totes hem tingut experiències d’associacionisme, voluntariat, etc. Ens definim com a persones obertes, col·laboratives, generoses i sobretot unides per un objectiu comú, el que és la comunitat intencional.
En quina fase es troba el projecte?
Tenim l’edifici comprat al 100%, el canvi d’ús d’un immoble hoteler a cooperativa d’habitatges amb serveis per a la gent gran aprovat, el projecte bàsic executiu arquitectònic i d’instal·lacions llest, la llicència d’obres concedida i, sobretot, el finançament atorgat. Començarem les obres de rehabilitació integral aquest juny i esperem anar-hi a viure en un parell d’anys, si és que no tenim cap més entrebanc aliè al projecte com ha estat el Covid-19, la guerra d’Ucraïna, la pujada de costos i interessos bancaris, etc.
Hi ha algun altre projecte d’habitatge cooperatiu que us resulti inspirador?
Tenim uns quants projectes de referència, deixant de banda els que hem anomenat a escala internacional, com són Convivir a Cuenca, Trabensol a Madrid i Residencial Santa Clara a Màlaga, que són els pioners. També mantenim un estret contacte a través d’associacions i com a membres de REAS, HABICOOP, XES, PROYECTOS COVIVIENDA, COHOUSING INTERNATIONAL amb molts altres projectes semblants al nostre amb qui intercanviem experiències, jornades, documents i normatives CC.AA. I, per descomptat, la cogestió amb Sostre Cívic, de la qual formem part com un dels seus projectes sènior.