Què és això de l’habitatge cooperatiu? Descobriu-ho al primer capítol del pòdcast ‘Les Claus’

20/02/2023

Com ja us hem anat explicant, el nou pòdcast Les Claus inclou vuit capítols on us resolem dubtes vinculats a l’habitatge cooperatiu. Es tracta d’un programa de CRÍTIC, presentat per la periodista Laura Aznar i impulsat per Sostre Cívic i Habicoop. La coordinació i la producció són de Laia Soldevila, el disseny sonor i musical de Matías Rossi, el guió i la conducció de Laura Aznar i el disseny gràfic de Fàbrika Gràfika.

 

Què és això de l’habitatge cooperatiu?

La primera pregunta que ens fem és molt bàsica i potser vosaltres també us l’heu plantejat. Què és això de l’habitatge cooperatiu? Per donar resposta a aquesta pregunta, visitem Cal Cases, la primera cooperativa d’habitatge en cessió d’ús de Catalunya, que està situada al municipi de Santa Maria d’Oló, al Bages. De la mà de la Iolanda, membre del projecte, passegem per la masia mentre ens explica com van ser els inicis del projecte, el procés de recerca de la finca i com viuen gairebé 20 anys després: «Vam optar pel model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús perquè volíem apostar per la propietat col·lectiva, un model on la propietat no és de les persones, sinó de la cooperativa. Els que hi vivim tenim només la cessió d’ús i això blinda l’especulació amb l’habitatge», apunta la Iolanda.

 

Cal Cases

 

Tot seguit, a la taula d’experts, ens trobem amb la Glòria Rubio Casas, membre de la Dinamo Fundació, una fundació que treballa per la implantació del model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, i l’Eva Ortigosa, coordinadora de projectes de Sostre Cívic, una cooperativa que també treballa per l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. Amb elles resolem dubtes sobre el model de cessió d’ús, l’accés al sòl, el paper de les administracions i altres qüestions per esbrinar què és (i què no és) l’habitatge cooperatiu.

Si teniu 20 minuts, no us perdeu aquest primer capítol de Les Claus i segur que en voldreu saber més!

Podeu trobar tots els capítols a SpotifyiVoox i Anchor.