Els grups parlamentaris impulsen una llei per garantir el reconeixement i protecció de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús
Habitatge Cooperatiu en Cessió d'ús Legislació Llei de Cooperatives Parlament de Catalunya
El dimecres 9 de juliol ha tingut lloc una fita molt important pel cooperativisme d’habitatge: l’inici de la tramitació parlamentària per regular el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús dins la Llei de Cooperatives de Catalunya. La Sectorial d’Habitatge Cooperatiu de la XES i la Federació de Cooperatives d’Habitatges de Catalunya (Habicoop) hem convocat els mitjans de comunicació a una roda de premsa per presentar aquesta proposta de modificació, que s’ha registrat el dimecres 9 de juliol a les 12.30 h al Parlament de Catalunya per part dels grups parlamentaris del PSC, Junts, ERC, Comuns i laCUP (per ordre de representació).
Durant l’acte, que podeu recuperar aquí, s’han explicat els punts clau de la proposta de llei, com la creació de la figura de cooperatives de cessió d’ús, les mesures per evitar l’especulació, el reconeixement de la cessió d’ús com a lloguer social i les obligacions de transparència i accessibilitat.
Context
En un context de crisi permanent d’accés a l’habitatge, des del moviment cooperatiu i de l’economia solidària de Catalunya, al llarg dels darrers 15 anys s’ha impulsat el model de cooperatives d’habitatge en cessió d’ús. Trobem les primeres experiències d’aquest model, en entorn rural, el 2007, amb el projecte Cal Cases, i en entorn urbà, a partir de 2012 amb els projectes de La Borda i Princesa, a Barcelona. Des de llavors, el model ha crescut de manera exponencial, tant en sòl públic, com en sòl privat. Avui, a Catalunya hi ha prop de 1200 habitatges de cessió d’ús, en més de 66 edificis o cooperatives, en fase de convivència o promoció.
Un acord necessari
El desenvolupament del model fins avui ha estat possible, d’una banda, fruit de la gran iniciativa del sector cooperatiu català i, d’altra banda, fruit de la col·laboració amb les administracions públiques —mitjançant la cessió de sòl, així com el desplegament d’altres eines fonamentals de política pública, com mecanismes de finançament i de garantia, ajuts a la capitalització, entre d’altres—.
Volem remarcar la importància de disposar d’una regulació clara del model que en garanteixi l’interès públic i aporti completa seguretat jurídica per fer possible un desplegament més ampli i consolidat de polítiques de foment per a la seva extensió. En aquest sentit, la regulació catalana de cooperatives, la Llei 12/2015, si bé permet formular el model cooperatiu de cessió d’ús, no el regula específicament. No hi ha una norma legal que el defineixi.
Per tant, fins al dia d’avui, la configuració d’aquest model a Catalunya ha estat possible gràcies a l’alineament i consens del sector, que des del 2016 n’ha establert unes característiques clares, que s’han traslladat als estatuts socials de cada cooperativa. Des del 2018, el sector ha treballat en l’elaboració de la proposta de regulació del model de cessió d’ús que ara s’ha portat a tramitació parlamentària.
Per fer-ho, es proposa una modificació de la Llei 12/2015 de Cooperatives, amb la creació d’una subsecció que regula les característiques pròpies de les “Cooperatives de cessió d’ús” com a cooperatives integrals d’habitatge i consum, sense ànim de lucre i d’iniciativa social.
