Qui impulsa projectes d’habitatge cooperatiu? Al pòdcast ‘Les Claus’

07/03/2023

En el capítol 3 de ‘Les Claus’ -el pòdcast que impulsem juntament amb CRÍTIC i Sostre Cívic– ens preguntem qui impulsa els projectes d’habitatge cooperatiu. Per resoldre aquesta qüestió, hem visitat Clau Mestra, un projecte de masoveria urbana que just comença a caminar a les antigues cases dels mestres a la Floresta (Sant Cugat del Vallès). La Joana i el Jordi, dos dels seus impulsors, ens ensenyen les obres de l’edifici mentre expliquen els diferents entrebancs que han superat per fer realitat el projecte: «El nostre és un model de cooperativa i habitatge i autoconstrucció. Combinem la construcció de l’habitatge, que ho fa una constructora, amb la intervenció dels usuaris per poder construir coses a les quals tenim accés: posar parquet, fer els mobles de la cuina…», diu la Joana. Per poder formar el projecte, expliquen els seus impulsors, van haver de fer-se sòcies de Sostre Cívic, estar dins de la borsa d’habitatge de protecció oficial i estar empadronades a Sant Cugat, a més d’haver tingut experiències de rehabilitació d’edificis.

Clau Mestra

 

A la taula d’experts, comptem amb la presència de Maria Josep Lázaro (Perviure), Martí Prat (Casa Alternativa) i Eva Ortigosa (Sostre Cívic) amb les quals parlem sobre l’habitatge cooperatiu i el seu creixement: «És una realitat que s’està estenent, però de manera molt lenta. Ara estem a punt d’encetar una nova etapa de consolidació perquè veiem que és un model real, factible i l’estem promovent des de l’economia social i solidària», diu l’Eva.

Quins col·lectius estan impulsant aquesta mena de projectes avui? «Podríem esmentar tres tipus: les mateixes cooperatives d’habitatge (la gent que hi vol anar a viure que impulsen el seu propi projecte de convivència); les gestores que acompanyem aquests projectes i els impulsem; i equips d’arquitectes que també impulsen aquests projectes des de l’urbanisme o des de la construcció del cohabitatge. També hi ha altres actors que ajuden a impulsar aquest model, com la banca ètica o l’administració pública» apunta la Maria Josep.

Si teniu 20 minuts, no us perdeu el tercer capítol de ‘Les Claus’ i segur que trobareu respostes!

Podeu trobar tots els capítols a SpotifyiVoox i Anchor.