Yolanda Díaz recull les reivindicacions del cooperativisme d’habitatge en una primera reunió sectorial
07/01/2025
Habitatge Cooperatiu en Cessió d'ús Yolanda Díaz
Les entitats representatives de l’habitatge cooperatiu de l’Economia Social es van reunir el passat 19 de desembre a Madrid amb una àmplia representació del Ministeri de Treball i Economia Social.
Hi van ser representades la confederació CEPES, les federacions HISPACOOP i CONCOVI, així com REAS Red de Redes. La sessió va tractar les necessitats sectorials per a l’impuls de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús sense ànim de lucre, com a opció transformadora i integral en el marc de l’actual crisi habitacional i ecosocial.
A la trobada també hi van participar sòcies d’iniciatives d’habitatges cooperatius de diferents punts de l’Estat, com la nostra sòcia Sostre Cívic, de Catalunya, i altres com Entrepatios ,de Madrid, A Cobijo d’Aragó o Ametxe d’Euskadi. La Ministra va estar acompanyada d’Amparo Merino Segovia, Secretària d’Estat d’Economia Social, Aicha Belassir, Directora General de l’Economia Social i de la Responsabilitat Social de les Empreses, i Jaime Iglesias Sánchez-Cervera, Comissionat Especial per a l’Economia Social.
És urgent incloure el model d’habitatge cooperatiu en l’agenda política
Durant la trobada, la Ministra va reafirmar el seu suport als models d’habitatge cooperatiu per la seva contribució a l’accessibilitat, la gestió comunitària i la justícia social. Tant el Ministeri com els agents socials van coincidir en la urgència d’incloure aquests models en l’agenda política i mediàtica, destacant el seu paper essencial per garantir l’accés a un habitatge digne i reduir les desigualtats socials.
Entre les demandes que el cooperativisme va traslladar a la reunió destaquen la implementació d’una política integral i un marc fiscal específic que reconegui i reguli el model d’habitatge en cessió d’ús, concretant-ne les característiques, protegint-lo de l’especulació i corregint desigualtats amb altres opcions. És fonamental atorgar-li la qualificació de «especialment protegides» en el règim fiscal.
Com a comunitats de convivència amb suport mutu, en l’àmbit de les cures, atenció a la vulnerabilitat i la dependència, es proposa adequar els fons econòmics per donar suport al treball col·laboratiu d’aquests projectes i compensar la descàrrega econòmica que suposa per a l’Administració Pública, articulant sistemes comunitaris en línia amb els nous plans de desinstitucionalització.
Les entitats van traslladar les seves propostes d’impuls amb una política transversal i la necessitat d’implicació i treball de coordinació interministerial. A més de Treball i Economia Social, es reclama la implicació de les àrees d’Habitatge, Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Economia i Hisenda entre altres. Les persones habitants dels primers projectes en convivència van poder explicar en primera persona la seva experiència, visibilitzant els avantatges que aporta aquesta configuració habitacional sota el règim cooperatiu i també les necessitats que reclamen perquè arribi a més àmbits i sectors socials.
Els i les assistents van acordar que aquesta reunió hauria de ser la primera de diverses sessions de treball específiques amb cada agent, per concretar mesures eficaces i aprofitar aquesta oportunitat «històrica» d’abordar de forma estructural el problema de l’habitatge, impulsant un sector estratègic per al canvi econòmic i social.