El cooperativisme i els moviments socials s’uneixen pel dret a l’habitatge

19/09/2023

Sostre Cívic i el Sindicat de Llogateres s’uneixen en un acord històric

La defensa del dret a un habitatge digne és un objectiu compartit entre diverses entitats, tant d’aquelles directament vinculades amb l’habitatge cooperatiu, com d’altres que aposten per models diversos d’habitatge. Ara, la cooperativa Sostre Cívic i el Sindicat de Llogateres s’han unit per crear el primer acord formal entre una entitat del moviment pel dret a l’habitatge i una cooperativa d’habitatges en cessió d’ús.  Aquest acord es concreta mitjançant un conveni que regula la col·laboració entre ambdues entitats a l’hora de lluitar plegades per l’accés a un habitatge digne i assequible per a tothom a Catalunya.

A través d’aquest acord, els i les sòcies de Sostre Cívic es converteixen en afiliats-col·laboradors del Sindicat de Llogateres, amb avantatges que inclouen assessorament legal gratuït i quotes reduïdes. Al mateix temps, el Sindicat de Llogateres esdevé sòcia col·laboradora de la cooperativa, i els seus afiliats tenen preferència en la inscripció als projectes d’habitatge cooperatiu de Sostre Cívic. Les dues organitzacions es comprometen a compartir informació entre les seves bases socials i a explorar la possibilitat de cooperativitzar edificis d’arrendataris en lluita. «Els principis d’aquesta unió tenen com a objectiu principal defensar el dret a l’habitatge per a tothom, assegurant que les persones puguin viure en habitatges dignes i assequibles exercint els seus drets i apostant per alternatives a la compra i el lloguer com l’habitatge cooperatiu», expliquen des de Sostre Cívic.

A partir d’ara, el Sindicat podrà participar activament en les activitats de Sostre Cívic, així com influir en els seus òrgans de govern. Sostre Cívic, per la seva banda, promourà l’afiliació de ple dret dels seus membres al Sindicat.

Per presentar els principis de l’acord i debatre sobre les oportunitats del moviment cooperativista d’habitatge, les dues entitats realitzaran un acte conjunt el dijous 28 de setembre a les 19 h a l’Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona (Reina Amàlia, 38). Representants d’ambdues entitats explicaran l’acord, i Lorenzo Vidal, investigador en polítiques públiques de la UNED i expert en cooperativisme
d’habitatge, introduirà el debat ‘Sindicalisme, cooperativisme i dret a l’habitatge’ sobre els models de cooperativisme i les sinergies amb els moviments socials.