El projecte Clau Mestra rep les claus del primer habitatge cooperatiu de Sant Cugat

30/03/2023

 

Sostre Cívic inaugura Clau Mestra i el reivindica com a exemple de col·laboració publico-cooperativa per donar lloc a solucions a la crisi habitacional.

La rehabilitació de les antigues ‘Cases dels Mestres’ es materialitza nou anys després de les primeres reivindicacions, i s’ha fet en bona part amb autoconstrucció de les pròpies veïnes.

 

Sostre Cívic i l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès han entregat aquesta setmana les claus a les veïnes dels 11 habitatges de les antigues Cases dels Mestres de La Floresta, rehabilitades després de poc més d’un any d’obres en el primer projecte d’habitatge cooperatiu de Sant Cugat del Vallès.

L’acte d’entrega de les claus és la materialització final d’un acord innovador entre agents socials i administració local que ha fet possible 11 habitatges cooperatius d’entre 60 i 38 m², a més d’un espai col·lectiu, en règim d’habitatge protegit (HPO) a preu assequible.

Les obres han anat a càrrec de La Constructiva SCCL: la primera gestora de la construcció cooperativa i sense ànim de lucre del país, i que ja ha construït edificis cooperatius com La Balma i Cirerers a Barcelona. La rehabilitació integral de l’immoble i la seva ampliació ha permès accedir a tots els habitatges i incrementar la superfície habitable. Durant les obres s’hi van utilitzar sistemes i materials de bioconstrucció, com la fusta, així com instal·lacions passives i actives altament eficients. El resultat final és un edifici que serveix d’exemple per demostrar que un sistema de construcció permet un consum més sostenible que els mètodes convencionals.

El projecte de Clau Mestra és un exemple de com la cooperació entre l’administració pública i la societat civil pot donar lloc a projectes d’habitatge assequible i sostenible, en un context de crisi habitacional i social com el que viu Catalunya i, especialment, Sant Cugat del Vallès.