Històries de cohabitatge: Cal Blanxart

29/08/2023

Qui sou?

Cal Blanxart.

Qui impulsa el projecte?

Un grup d’amics i veïns de Berga, amb la col·laboració de La Dinamo.

On es troba o es trobarà?

Al barri vell de Berga.

Quan es va crear i quantes sòcies sou?

Vam començar a caminar el 2019 i ens vam constituir el 2022. Som més de 40 sòcies entre habitants i col·laboradores.

Com va sorgir la idea d’unir-vos en cooperativa d’habitatge?

La descoberta de l’enorme i bonic edifici, i sobretot del pati, de Cal Blanxart  -al cor del barri vell de Berga- fa que un grup d’amics que ja hi vivíem de lloguer, ens plantegem fer-hi alguna cosa. La idea va anar madurant fins a arribar al model de cooperativa d’habitatge en cessió d’ús amb les dues branques actuals, l’habitatge i el projecte sociocultural, per donar encara més vida al barri.

Per què decidiu apostar per aquest model?

Ideològicament és el model que encaixa més amb la nostra manera de pensar i entendre el món. Tan pel que fa al dret bàsic de tenir un habitatge sense dependre del mercat, com per la resta de valors que s’hi relacionen: sostenibilitat, comunitat, inclusió…

«Està previst que les obres de rehabilitació comencin l’estiu del 2024 i que s’hi pugui entrar a viure a finals del 2026»

Quin perfil o perfils de persones integren el projecte?

Cal Blanxart és un projecte intergeneracional, actualment el grup està format per futurs socis habitants i socis col·laboradors d’entre 26 i 71 anys. Volem que sigui un projecte divers en tots els sentits i estem treballant perquè així sigui.

Imatge cedida per les membres de Cal Blanxart

En quina fase es troba el projecte?

La cooperativa Cal Blanxart Coop. SCCL es va crear oficialment l’abril de 2022 i aquest abril de 2023 hem tancat l’avant projecte. Està previst que les obres de rehabilitació comencin l’estiu del 2024 i que s’hi pugui entrar a viure a finals del 2026.

Ens expliqueu algun altre projecte d’habitatge cooperatiu que us resulti inspirador?

Com a projectes inspiradors de Cal Blanxart, evidentment hi trobem Cal Cases i La Borda, precursors del model a Catalunya, però també d’altres més recents. Destaquem la Titaranya, perquè és un projecte amb moltes similituds al nostre, també en una capital de comarca petita, es tracta d’una rehabilitació en un barri vell de molt degradat, amb la idea de dinamitzar el barri.