Històries de cohabitatge: Can Tomàs Toni

03/07/2023

Qui sou?

Can Tomàs Toni

 

Qui impulsa el projecte?

Les persones sòcies de la cooperativa, amb la col·laboració de La Dinamo

 

On es troba o es trobarà?

És una masia al municipi de Sant Antoni de Vilamajor

 

Quan es va crear i quantes sòcies sou?

Es crea l’any 2020 i actualment som 10 sòcies.

 

Com va sorgir la idea d’unir-vos en cooperativa d’habitatge?

Fa anys que algunes de nosaltres anàvem buscant un projecte així, ja constituït o fent recerca d’espais possibles. En el nostre cas, volíem un lloc a la natura i amb terreny, a prop d’un nucli urbà per no dependre molt
del cotxe.

 

Per què decidiu apostar per aquest model?

Ens semblava important apostar per un model que anés més enllà de la propietat privada, que trenqués amb el model de família mononuclear i valorés la vida comunitària (respectant també els espais privatius de cada nucli familiar) i les cures.

«La masia té 5 hectàrees de terreny i moltes possibilitats per desenvolupar diferents projectes i activitats, caminar cap a la sobirania alimentària i proposar un nou model de convivència al món rural.»

 

Quin perfil o perfils de persones integren el projecte?

Ara mateix som bastant similars… famílies i parelles heterosexuals, amb adults en edats similars (i canalla diversa), i amb capacitat econòmica per pagar l’aportació inicial. D’aquí a uns mesos obrirem el projecte per a noves famílies, a veure si aconseguim més diversitat!

 

Can Tomás Toni
Imatge cedida per les membres de Can Tomás Toni

 

Quina diríeu que és la particularitat més destacada del projecte?

La masia té 5 hectàrees de terreny i moltes possibilitats per desenvolupar diferents projectes i activitats, caminar cap a la sobirania alimentària i proposar un nou model de convivència al món rural.


En quina fase es troba el projecte?
Ja hem comprat la propietat, així que estem gaudint de l’espai, fent activitats i un petit hort, i estem tancant l’avantprojecte arquitectònic. Tenim constituïda la cooperativa i la missió, visió i valors comuns en construcció.

 

En cas que ja s’hagi iniciat la convivència, com resumiríeu aquesta experiència?

Encara no, però fem reunions setmanals i les relacions ja comencen a ser intenses, amb el treball emocional-relacional necessari.

 

Ens expliqueu algun altre projecte d’habitatge cooperatiu que us resulti inspirador?

Sí, estem fixant-nos en molts, tant urbans amb més trajectòria, com La Borda, com rurals i més a prop nostre, com ara Can Parera de Canyes.