Històries de cohabitatge: La Domèstika de la Farga

02/03/2023

Qui sou?

La Domèstika de la Farga

Amb qui compteu per impulsar el projecte?

Amb La Dinamo, i també amb LaCol (àrea d’arquitectura i obra) i Matriu (àrea de convivència).

On es troba?

Al carrer Rossend Arús. Al barri de Sants de Barcelona.

Quan es va crear i quantes sòcies sou?

Es va crear l’any 2021 i actualment som 9 sòcies. 

Com va sorgir la idea d’unir-vos en cooperativa d’habitatge?

Abans de l’estiu de 2018 un grup de quatre amigues (tres de les quals encara formen part del projecte) vam començar a trobar-nos i a informar-nos sobre opcions d’habitatge, sobretot en l’àmbit de les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús, motivades pel que sabíem del projecte referent de La Borda, a Sants.

Per què decidiu apostat per aquest model?

Apostem per aquest model com a solució col·lectiva que permet fer efectiu l’accés a l’habitatge de forma alternativa, justa, inclusiva, anant més enllà de la lògica de la propietat privada. Per a nosaltres també és important construir comunitat i vida conjunta de suport mutu.

Quin perfil o perfils de persones integren el projecte?

Som un grup petit comparat amb altres cooperatives en cessió d’ús de Barcelona. Som sis unitats familiars diverses pel que fa al model de família: hi ha parelles amb infants, unitats monomarentals i unitats sense infants. La majoria som dones d’edats similars, entre 35 i 50 anys. Hi ha diversitat pel que fa a origen geogràfic i també diversos perfils professionals.

En quina fase es troba el projecte?

Ens trobem en la fase de buscar finançament i licitació de l’obra, amb l’esperança de començar la rehabilitació l’octubre de 2023.

Hi ha algun altre projecte d’habitatge cooperatiu que us resulti inspirador?

Ens inspira La Borda per ser la pionera a Barcelona d’aquest model i per obrir el camí a altres projectes. Ens agrada com han dissenyat els espais comuns i la distribució dels habitatges, el fet que tinguin dues habitacions de convidades i la creativitat a l’hora de generar espais de trobada entre veïnes dins de l’edifici.

La Domèstika de la Farga
La Domèstika de la Farga