Participem en la commemoració del 125è aniversari de la primera assemblea del cooperativisme català!

09/03/2023

 

L’any 1898 a la seu de la cooperativa La Bienhechora de Badalona (on hi ha l’actual Conservatori professional de Música) es va celebrar la primera assemblea del cooperativisme català, que va reunir 36 cooperatives. Aquell mateix any es va crear el primer Comitè Regional (antecedent de les actuals federacions) i es va fundar la Revista Cooperativa catalana. El 1898 va suposar una fita important en l’articulació del cooperativisme a Catalunya, un primer pas del que és avui el moviment cooperatiu federat i enxarxat. 

En l’actualitat, el moviment cooperatiu a Catalunya compta amb federacions de les cooperatives de treball, de consum, d’habitatge, escolars i agràries, agrupades en la Confederació de Cooperatives de Catalunya, a més de participar en la Xarxa de l’Economia Solidària. També compta amb dispositius públics de promoció del cooperativisme, com els Ateneus cooperatius i els diferents programes de l’economia social que impulsen la Generalitat (Singulars, Comunalitats, Ocell de foc), els ajuntaments (agrupats en la Xarxa de Municipis de l’Economia Social), les diputacions i els consells comarcals.

Acte commemoratiu del 125è aniversari

Per commemorar aquesta data, durant tot l’any 2023 s’han programat diferents activitats a la ciutat de Badalona, organitzades des de l’Ateneu cooperatiu del Barcelonès Nord i en col·laboració amb l’Ajuntament de Badalona i entitats articuladores del cooperativisme a Catalunya.

El tret de sortida tindrà lloc el pròxim dijous dia 9 de març a les 17h amb la taula rodona  “Cooperativisme: passat, present, futur. Presentació dels 125 anys de la primera assemblea del cooperativisme català a Badalona (1898-2023)” al mateix lloc que va acolllir la seu de la desapareguda cooperativa La Bienhechora (Carrer Pare Claret 2, Badalona).

La taula comptarà amb la participació d’Antonio Pedrero Utrilla, representant d’Habicoop, a més de representants polítics, socials i portaveus de la resta de xarxes i federacions de cooperatives de Catalunya. Aquí podeu consultar el programa de la taula rodona i inscriure-us a l’acte. 

El propòsit de les entitats implicades és que aquest aniversari ens inspiri per continuar construint una societat més cooperativa, més solidària, feminista, ecològicament sostenible i comunitària. 

Us animem a assistir-hi i celebrar la trajectòria del cooperativisme català amb nosaltres!

Més informació dels actes de commemoració