Quant costa impulsar un projecte d’habitatge cooperatiu? Al pòdcast ‘Les Claus’

24/04/2023

Ja és aquí el vuitè i últim capítol de ‘Les Claus’ -el pòdcast que impulsem juntament amb CRÍTIC i Sostre Cívic. En aquesta ocasió visitem Cirerers, un habitatge cooperatiu a la Plaça de les Dones del barri de Roquetes de Barcelona format per vuit plantes i 32 habitatges. Dues de les seves habitants, la Homera i la Jennifer, ens acompanyen per explicar-nos com va néixer aquest projecte i com es van dissenyar els espais comuns: «Tenim tres sales comunitàries de les quals vam dissenyar els interiors. Una té un traster, una biblioteca de les coses i taller; l’altra és la sala polivalent on hi haurà una cuina comunitària i una sala d’estar, i la tercera és un espai de cotreball. També compartim el safareig i l’espai de les rentadores, així com terrasses comuns. Nosaltres habitem un edifici, no habitem un pis«, expliquen.

També recordem com va ser el procés per aconseguir el solar públic on s’ubica Cirerers: «Sostre Cívic es va presentar, de la mà de Celobert, i van guanyar el terreny. Aleshores és quan es creen els grups promotors i aquí ens sumem nosaltres i entrem en un procés de coproducció i cogestió del projecte i de l’edifici. Prenent tota mena de decisions econòmiques i tècniques». En l’aspecte econòmic, les habitants de l’edifici ens expliquen que el 80% de la construcció de l’edifici es va finançar a través de Fiare: «Nosaltres som totes avaladores d’aquest préstec. Vam posar també una quota inicial (de 20.000 a 30.000 euros de capital inicial) i paguem les quotes mensuals, que van aproximadament dels 500 als 800 euros, segons els metres quadrats de l’habitatge».

Cirerers
Cirerers

A la taula d’expertes, parlarem amb la Lali Daví, arquitecta de Lacol i coordinadora d’activitats de La Dinamo Fundació; amb el David Guàrdia, coordinador de projectes de Sostre Cívic; amb el Guillem Fernández, economista i membre de Coop57; i amb l’Àlvar Sanz, de Fiare Banca Ètica. Amb ells, tindrem una conversa sobre quant costa impulsar un projecte d’habitatge cooperatiu i si l’obtenció de finançament pot ser un impediment per tirar endavant aquesta mena de projectes en cessió d’ús: «L’accés al finançament, més que un obstacle, és un repte per poder impulsar aquests projectes, i és un factor clau que determinarà la naturalesa del model» diu la Lali.

«Pot haver-hi diverses vies de finançament, pròpies de la cooperativa amb aportacions de capital, títols participatius, finançament extern i ajuts públics.», apunten el David i l’Àlvar, qui també afegeix que «quan un grup és sòlid i té un projecte viable, el finançament s’acaba trobant». Voleu saber-ne més sobre l’aportació inicial i el finançament dels projectes d’habitatge cooperatiu?

Escolta el capítol sencer i informa’t sobre aquest aspecte clau de l’habitatge cooperatiu!

Pots trobar tots els capítols a SpotifyiVoox i Anchor.