Sostre Cívic impulsa un projecte d’habitatge per a joves a Palau-solità i Plegamans des de la col·laboració público-cooperativa

25/01/2023

Sostre Cívic

Es tracta d’un projecte pioner a Catalunya i l’estat espanyol que uneix habitatge assequible i emprenedoria per a joves en una masia rehabilitada.

El passat 18 de gener es va presentar en roda de premsa el conveni signat entre l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans i Sostre Cívic per impulsar un projecte d’allotjament cooperatiu i emprenedoria per a joves a la masia de Can Maiol. La proposta de col·laboració inclou una primera fase d’estudi de la viabilitat econòmica, així com els estudis arquitectònics previs, i la posterior cessió temporal de la masia a Sostre Cívic perquè porti a terme el projecte de reforma i gestió futura dels habitatges. El grup de joves participaran com a socis del projecte organitzant-se autònomament tot formant part Sostre Cívic, que donarà suport i acompanyament de la cooperativa per garantir la solvència i bona gestió.

L’alcalde del municipi, Oriol Lozano ha destacat el caràcter publico-cooperatiu del projecte i la col·laboració amb Sostre Cívic, «Tenim un dèficit d’habitatge públic i sobretot per els -les joves del municipi; aquest és un projecte transversal, de les àrees d’habitatge, patrimoni i joventut per promoure l’habitatge accessible als joves i dinàmiques d’emprenedoria a Can Maiol».

Un projecte que va més enllà de garantir l’habitatge assequible

En aquests moments l’Ajuntament ja ha iniciat les obres de reforç estructural i consolidació de l’edifici patrimonial, que es veuran complementades per les obres sobre distribució i acabats que realitzarà la cooperativa després del procés participatiu.

Sostre Cívic s’està encarregant de desenvolupar els estudis i treballs previs per valorar la viabilitat del projecte esmentat, amb l’avaluació de la viabilitat econòmica i financera, estudis arquitectònics previs i realitzant també una previsió de retorn social de la implementació del projecte.

Si tot plegat fructifica, la masia permetrà ubicar tant espais privatius d’habitatge i espais compartits que facilitin la vida comunitària, com espais per a acollir activitat productiva, com tallers o estudis, i un terreny agrícola per ser conreat. La regidora de Cultura i Patrimoni, Eva Soler, ha posat en valor la recuperació d’aquest edifici patrimonial tant important: «L’espai de la masia i el seu entorn és excel·lent per tirar endavant un projecte no només de cooperativisme, sinó de cohabitatge amb espais privatius i espais comunitaris i així anar generant noves dinàmiques també des dels ens públics per un habitatge més assequible.»

Per la seva part, Mandi Domingo, tècnica i formadora de Sostre Cívic, ha destacat que «és el primer conveni que fem amb una administració que suma gent jove, habitatge cooperatiu i idea d’emprenedoria. Feina, habitatge i relacions de cura i suport mutu en el centre, el converteix en un projecte únic a Catalunya i a l’estat espanyol.»