World Habitat Awards: Sostre Cívic és reconeguda amb el premi Plata d’habitatge de les Nacions Unides

04/01/2023

Sostre Cívic, entitat federada a Habicoop, ha rebut el reconeixement més important de la seva trajectòria. En el llistat dels guardonats pels Premis Mundials de l’Hàbitat, organitzats per World Habitat en associació amb ONU-Habitat (l’agència de les Nacions Unides per als Assentaments Humans), apareix la cooperativa catalana com una de les guardonades amb la categoria Plata per al nord global.

Sostre Cívic va estar seleccionada com una de les 4 entitats finalistes (dos premis Or i Plata al nord i sud global), d’entre les 40 iniciatives postulades provinents de tot el món. El comitè avaluador va visitar els diferents edificis de la cooperativa i va entrevistar les persones sòcies residents, les entitats col·laboradores i les xarxes de l’economia social i solidària amb qui Sostre Cívic hi treballa cada dia per aixecar els seus projectes. Les conclusions de l’avaluació van estar enviades al jurat dels premis, que son qui van decidir el veredicte final, format per Maimunah Mohd Sharif, directora executiva d’ONU-Hábitat i Leilani Farha, la que fins a 2020 va ser Relatora Especial de les Nacions Unides pel dret a un habitatge digne.

 

Els premis d’habitatge líders a escala internacional

Els Premis World Habitat es convoquen anualment des de 1985 com els premis líders en habitatge a escala internacional. Es reconeixen i destaquen idees, projectes i programes innovadors, excepcionals i revolucionaris de tot el món relacionats amb l’habitatge social. És el segon cop que una organització catalana o espanyola apareix entre els guardonats. El 2019 la Fundació Hàbitat 3 va ser una de les guardonades en la categoria Or i, el mateix any, la cooperativa d’habitatges La Borda, del barri de Sants de Barcelona, va obtenir un reconeixement Bronze.

En un comunicat, l’organització dels Premis ha reconegut la feina que tira endavant Sostre Cívic en un país on, històricament, la política d’habitatge ha afavorit la propietat i on es té “l’ambició de diversificar les opcions de tinença del mercat d’habitatge de Catalunya a llarg termini, perquè en els pròxims 20-30 anys el 10% del parc d’habitatges siguin cooperatives en cessió d’ús”.

David Ireland, director executiu de World Habitat, ha assenyalat en el mateix comunicat que “Sostre Cívic ha estat un catalitzador per al creixement dels habitatges socials sense ànim de lucre tant a Catalunya com altres llocs d’Espanya”. L’organització dels Premis, a través del seu director, també ha assenyalat la feina política de transformació al voltant del dret a l’habitatge que fa Sostre Cívic “oferint una alternativa assequible, sostenible i ètica als models tradicionals de propietat i lloguer, i desafiant el significat que té per a les persones el fet de tenir un sostre”. També han destacat la iniciativa en la creació La Constructiva, la primera cooperativa de construcció i rehabilitació d’habitatges sense ànim de lucre a Catalunya, destinada exclusivament en aixecar projectes en cessió d’ús.

En el seu informe, el comitè avaluador ha ressaltat l’impacte multinivell de l’actuació de Sostre Cívic: a nivell polític, exercint un paper central en la coordinació entre la col·laboració público-cooperativa i comunitària per a impulsar el model cooperatiu en cessió d’ús per tot el territori; a nivell social, compartint amb els socis col·laboradors i xarxes de l’economia social un compromís amb la transformació social que té un efecte expansiu en la societat en general; i a nivell local, implicant a la comunitat i el veïnat com a principals protagonistes del projecte.

 

Sostre Cívic, entitat pionera en l’habitatge cooperatiu a Catalunya

Sostre Cívic neix l’any 2004 com associació, sent l’entitat pionera al país en el foment de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. Des del 2010, sis anys després de la seva creació, es constitueix la cooperativa, sent la primera i única cooperativa d’habitatges en cessió d’ús per projectes creada a Catalunya. Això vol dir que és única promovent diversos projectes d’habitatge cooperatiu incloent-se tots ells dins del mateix paraigües de Sostre Cívic. Aquest model facilita la creació de nous projectes, blinda el model a l’especulació, assegura la seva replicabilitat i sostenibilitat a llarg termini, alhora que disposa una xarxa de suport mutu entre projectes, facilitant la mobilitat de les sòcies d’un projecte a un altre.

Actualment, engloba més de 1.100 persones sòcies, i la cooperativa gestiona un total de 26 projectes, dels prop de 40 que entre totes les cooperatives hi ha en marxa a Catalunya. Del total, 9 projectes ja són en convivència amb més de 120 habitatges, i s’estan desenvolupant més de 500 habitatges en 17 projectes més que seran realitat els pròxims anys.

Sostre Cívic té presència, impulsant projectes o amb grups de sòcies cercant oportunitats, a 24 municipis entre les 4 províncies catalanes i les Illes Balears. Col·labora amb 7 ajuntaments que aporten sòl o finançament, i tira endavant 10 projectes exclusivament amb capital propi de les sòcies i el finançament d’entitats de la banca ètica i cooperativa com Fiare, Coop57 i Caixa d’Enginyers, a banda del suport públic de l’Institut Català de Finances.

Sostre Cívic celebra el premi Plata dels Premis World Habitat com un reconeixement no només a la seva trajectòria, sinó compartit amb el moviment de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús de Catalunya i l’Economia Social i Solidària del país. L’entitat vol que aquest Premi signifiqui un canvi d’etapa i un salt d’escala per l’habitatge cooperatiu, per a transformar-se en una alternativa d’accés al dret a l’habitatge per a àmplies capes de la població.