Fita històrica per a l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús

19/05/2022

El Parlament acorda impulsar el cooperativisme en cessió d’ús com a via per garantir el dret a l’habitatge

 

El 18 de maig de 2022 serà recordat com un dia important per a l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús: La Comissió de Drets Socials del Parlament de Catalunya ha aprovat per àmplia majoria una Proposta de Resolució per al reconeixement i impuls de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. 

És la primera vegada que el Parlament debat sobre aquest model d’accés a l’habitatge i la proposta ha rebut els vots a favor d’ERC,  CUP – Un Nou Cicle per Guanyar, En Comú Podem i Socialistes i Units per Avançar; i un ampli suport dels grups parlamentaris de Junts per Catalunya, Ciutadans i PP, que s’han abstingut en alguns dels punts. VOX ha votat en contra de tots els punts presentats.

La iniciativa, que va ser presentada el passat gener a instància de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i la Federació de Cooperatives d’Habitatge de Catalunya (Habicoop), recull també l’impuls de nous programes de política pública que afavoreixin l’assequibilitat i inclusivitat dels projectes d’habitatge cooperatiu.

Un paquet de mesures per reconèixer i impulsar l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús

 

Si bé el cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús se cita a la Llei 12/2015 de cooperatives de Catalunya, aquesta no n’estableix una regulació específica. La nova resolució aprovada insta al Govern a efectuar una modificació de la llei per recollir les característiques fonamentals del model d’habitatge de cessió d’ús català i blindar-ne l’interès general i la no especulació

Al document aprovat s’hi troben mesures com desenvolupar una regulació pròpia del model que blindi l’interès general i la propietat col·lectiva de forma permanent, establir bonificacions fiscals, millorar el finançament per part de l’Institut Català de Finances (ICF), establir mecanismes financers per a poder constituir avals o consolidar la primera línia d’ajuts per a les aportacions inicials de capital que ha dut a terme la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives. A més, tres de les mesures aprovades es relacionen amb l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús per a gent gran i el reconeixen com una modalitat alternativa a la institucionalització del model de residències, amb propostes per facilitar la seva assequibilitat i la introducció de nous mecanismes per donar suport a les experiències existents a Catalunya.

Podeu consultar aquí la proposta de resolució amb les 14 mesures