Sostre Cívic rep el Premi d’Innovació Social de la Comissió Europea

06/02/2023

La cooperativa catalana d’habitatge ha estat una de les tres iniciatives premiades entre les 21 propostes finalistes del Concurs Europeu d’Innovació Social.

La primera setmana de febrer ha començat amb l’anunci dels guanyadors de la desena edició del Concurs Europeu d’Innovació Social (EUSIC) per part de la Comissió Europea i el Consell Europeu d’Innovació i l’Agència Executiva de les Pimes (EISMEA). En un acte celebrat a Brussel·les, el Jurat va donar a conèixer les tres iniciatives guanyadores entre les 21 propostes finalistes. Sostre Cívic, cooperativa catalana d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, ha compartit pòdium amb altres propostes innovadores d’Itàlia i Àustria. És la tercera vegada en deu anys que una iniciativa catalana s’emporta un premi d’aquest certamen. Aquest reconeixement a Sostre Cívic es produeix només un mes després de rebre el Premi Plata d’Habitatge atorgat per les Nacions Unides, el premis més prestigiosos d’habitatge a escala internacional.

El projecte finalista presentat al concurs europeu es va elaborar entre Sostre Cívic i Celobert, que van presentar dos projectes d’habitatge cooperatiu a diferent escala que incorporen estratègies d’impacte social i mediambiental, a més de voluntat de replicabilitat al territori. De la proposta guanyadora, el Jurat ha valorat que “implementa amb èxit un model d’habitatge alternatiu, més just i accessible, sense ànim de lucre, no especulatiu i transformador”. Hubert Gambs, director general d’Indústria de la Comissió Europea, ha manifestat que amb aquest premi “donem suport a les innovacions socials que aportin valor social, ambiental i econòmic alhora. Els tres guanyadors de l’edició 2022 contribueixen en gran manera amb els seus projectes innovadors al futur de la nostra vida”.

El concurs EUSIC, impulsat el 2013, dona suport a iniciatives innovadores que donen resposta als reptes de la societat actual, i enguany es convocava amb una crida específica per a projectes que afrontin el repte de la innovació per a habitatges assequibles i sostenibles a Europa. Cada iniciativa guanyadora s’emporta 50.000 €, però tots els finalistes van poder participar d’una estada de dos dies de formació en innovació empresarial a Brussel·les.

Entre els finalistes de l’edició d’enguany també hi havia dos projectes d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús de Catalunya: La Borda, pioner en la nova construcció d’habitatge cooperatiu a Sants (Barcelona); i La Titaranya, projecte en promoció acompanyat per La Dinamo a Valls (Tarragona).

 

Més informació:

Coneix tots els guanyadors de la 10a edició del Concurs Europeu d’Innovació Social